Totaal Resultaat(en)
Geen resultaten gevonden
Totaal Resultaat(en)
Geen resultaten gevonden
Voedselallergieën zijn een groeiend gezondheidsprobleem, vooral bij kinderen.
Terwijl studies in Europa schatten dat ongeveer 2 tot 5 % van de volwassenen aan voedselallergieën lijdt, lijkt ongeveer 6 tot 8 % van de kinderen hierdoor getroffen, met variaties afhankelijk van regio en type voeding. Voor België ontbreken gegevens. In Frankrijk lijden ongeveer 6% van de kinderen aan voedselallergieën. Deze cijfers zijn de afgelopen jaren meer dan verdubbeld, met een duidelijke toename van ernstige reacties. Meervoudige allergieën komen ook steeds vaker voor, intussen bij meer dan 20% van de kinderen met een voedselallergie.
Voedselallergieën bij kinderen kunnen zich uiten in een grote verscheidenheid aan symptomen, variërend van acuut, met een snel of vertraagd begin, tot chronisch. Soms hebben voedselallergieën een impact op de groei.
Symptomen:
Voedselallergische reacties variëren ook sterk qua intensiteit, van mild tot zeer ernstig, waarbij anafylactische reacties fataal kunnen zijn.
De voedingsmiddelen die het vaakst allergieën veroorzaken bij kinderen zijn koemelk, eieren, pinda's, noten, tarwe, soja, vis
Sommige allergieën verdwijnen naarmate het kind opgroeit, terwijl andere blijven bestaan.
Een precieze diagnose door een kinderallergoloog is essentiel. Hiervoor worden de details van de allergische reactie en de context waarin deze zich voordeed zo nauwkeurig mogelijk in kaart gebracht, meer bepaald de precieze samenstelling van de maaltijd(en) die aan de reactie voorafging(en), het tijdstip waarop de reactie zich voordeed, de symptomen die zich voordeden (chronologie, ernst, duur), de duur van de behandeling die werd toegediend, evenals eventuele cofactoren die ertoe hebben bijgedragen (bijvoorbeeld inspanning, het gebruik van NSAID's, een infectieuze context).
Er zijn aavullende tests nodig om de diagnose te bevestigen en de ernst van de allergie in te schatten: huidtesten, bloedonderzoek, en eventueel orale provocatietesten.
Ieder kind krijgt een gepersonaliseerd behandelingsplan. Dit omvat uitleg over het eliminatiedieet, een allergie actieplan met noodmedicatie (antihistaminicum, adrenaline auto-injectiepen, bronchodilatator) en eventueel een protocol voor orale immunotherapie.
Het voorlichten van patiënten en hun omgeving is essentieel voor het beheren van voedselallergieën. Families, leerkrachten en andere mensen in het leven van het kind moeten geïnformeerd worden over de symptomen van een allergische reactie en de maatregelen die in noodgevallen genomen moeten worden.
Idealiter krijgen deze patiëntjes en hun ouders advies van diëtisten en psychologen gespecialiseerd in allergie. Immers deze allergieën hebben een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit van kinderen en hun familie.
In aanbouw
in aanbouw