Allergenen waarvoor een meldingsplicht bestaat (NOA)

La Europese wetgeving (N°1169/2011) bekend als "INCO" (Consumenteninformatie) verplicht distributeurs van zowel voorverpakte als niet-voorverpakte levensmiddelen om de aanwezigheid van 14 Allergenen waarvoor een meldingsplicht bestaat (NAA).

Wat zijn de meldingsplichtige allergenen?

  1. Pinda
  2. Selderij
  3. Schaaldieren (inclusief krab, garnaal, rivierkreeft, kreeft, langoustine)
  4. Glutenbevattende granen (waaronder haver, tarwe, spelt, kamut, gerst, rogge)
  5. Noten (inclusief amandelen, hazelnoten, walnoten, paranoten, cashewnoten, macadamianoten, pecannoten, Queensland noten, pistachenoten)
  6. Koemelk
  7. Lupin
  8. Ei
  9. Vis
  10. Weekdieren (inclusief zeepokken, inktvis, slakken, oesters, mosselen, kokkels, sint-jakobsschelpen en octopus)
  11. Mosterd
  12. Sesam
  13. Soja
  14. Sulfieten


Voor voorverpakte producten worden alle ingrediënten vermeld, inclusief ADO's, die apart moeten worden vermeld (in vetof in HOOFDLETTERS, of cursief, of in een andere kleur, of onderstreept).
Pas op voor onverpakte producten (zonder etikettering) zoals ambachtelijke producten, waar de etikettering soms slecht gecontroleerd wordt.

Wat is voorzorgsetikettering?

Deze etikettering is niet verplicht. Het heeft de vorm van zinnen die even gevarieerd zijn als ze zijn: "kan bevatten", "mogelijke sporen", "vervaardigd in een werkplaats die gebruikmaakt van", "kan in contact zijn geweest met", enz.

De voedselindustrie gebruikt deze classificatie om zichzelf te beschermen.
De overgrote meerderheid van mensen met een allergie verdraagt voedingsmiddelen die deze stoffen bevatten perfect.